GASTRONOMİ GÜNDEMİ - 1

GASTRONOMİ GÜNDEMİ - 1

Beyoğlu’nun gözde teras mekânlarından Litera Restaurant’ın kurucusu Sn.Celal Akkök ile geçmişten günümüze yiyecek/ içecek ve eğlence sektörünü, yeme-içme alışkanlıklarımızı, sohbet adabını, eskimeyen görgü kurallarını, İstanbul’un değişen yüzünü konuştuğumuz röportaj serimiz…

  1. Yıllardır “İstikrarlı ve başarılı işletmeci” unvanıyla anılıyorsunuz. Bu sektöre dahil olma hikayenizi bizimle paylaşır mısınız?

13 yaşımda orta okula başladığımda sömestri tatillerinde Beyoğlu’nun güzide meyhanelerinde her yaz harçlık kazanmak için başladım ve devamın da çok sevdiğim sektöre 42 yıl hizmeti severek yaptım ve hala yapmaya devam ediyorum.

 

  1. Günay Restaurant’ta çalıştığınız dönem kariyerinizi nasıl etkiledi?

O dönemde meslek hayatımın en popüler ve en iyi kurumu idi, benim için okuldu. Yeme, içme  ve gece hayatına yön veren bir kurumdu.

 

  1. “Günay Restoran’ın kurucusu Günay Tuncel ile Kulüp 12’nin kurucusu Ertuğrul Kahraman, üçümüz üç kuşak birbirine patronluk etmiş insanlarız” diyorsunuz. Usta-çırak ilişkisinin avantajları nedir?

Herkes için gerekli olandır, çırak olunmadan kalfa, kalfa olunmadan maalesef usta olunamıyor. Bizim iletişimimiz 1982’den beri hiç kopmadan devam etti ve üç kuşak birbirimizin patronluğunu gördük. Hepsi meslekteki hocalarımdı.

 

  1. Peki bugünlerde sizin ustalık ettiğiniz, sizden ilham alan isimler var mı? Büyüklerimizden gördüğümüz ve öğrendiğimiz her şeyi geçmişten günümüze çevremde ve yanımda olan herkese bildiklerimi aktarmaya çalıştım. Çokça da başarılarla dolu yüksek mevkilere gelmiş kişiler biliyorum ve çağın gerekleri ile aktarmaya devam ediyorum. Örnek beş yıldız otel müdürleri, CFO,CEO ve kendisi de işletme sahibi olmuş bir çok kişi. Hatta bu kişilerin uluslararası arenada olduklarını da biliyorum. Ülkemizin bir çok bölgesinde yöresinde Şikago’da, Amsterdam’da, Belçika’da, Almanya’da ve maltada olan iş insanı olmuş, yöneticilik yapıyor olanlar var.

 

  1. İstanbul Boğazı, Tarihi Yarımada ve Haliç'i bir arada gören konumuyla Beyoğlu’nun nabzını tutan teras mekânı Litera’nın fikir aşaması nasıl şekillendi?

1994 /2001 yılları arası şarap, gıda ve puro ithalatları yaptım. 2001 ekonomik krizi ile ithalatı kapattım ve yeniden sevdiğim işe geri dönüş fırsatını Koç boynuzu diye de anılan bu manzaraya nazır Litera Restaurant’ı yaratarak yakaladım. 2002 yılından beri istikrar ile hala devam ediyoruz.

  1. Litera Restaurant menüsünde bunu mutlaka deneyin dediğiniz tat hangisi?

İspanyol Tapasları, Viyana Şinitzel, Alman Köfte, Pazı Sarma. Eski barmende olduğum için çok çeşitli uluslararası ve benim yarattığım kokteylleri tavsiye ederim.

 

  1. Özel davet ve organizasyonların da gerçekleştirildiği mekânda talep eden kişiye/ekibe özel menüler çıkarıyorsunuz. Bu çeşitliliği nasıl sağlıyorsunuz?

Hepsi zaten alakart menümüzde olan yiyecek ve içeceklerden oluştuğu için bize kolay.

 

  1. Birçok restaurant dönemin modasına uyarak iç mekân tasarımlarında değişikliklere giderken Litera yıllardır aynı çizgiyle müşteri kitlesini korumayı hatta artırmayı başardı. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

En önemlisi misafir memnuniyeti. Bizde dörtleme vardır ve en çok önem verdiğim ve vaz geçmediğimiz unsurlardır.

(Kaliteli YEMEK / MANZARA / MÜZİK / SERVİS & HİZMET)

 

  1. Türkiye’de restaurant işletmeciliğine dair gözlemleriniz neler?

Günümüzde politikaların bize sunduğu sosyo-ekonomik istikrarsızlık, maliyetlerin yarattığı yüksek enflasyon ve vergi yükünün ağırlığının olduğu bu dönemde işletmecilik de istihdam da çok zorlaştı. İşimizden çok bu yüklerimizi taşımanın ağırlığı ile dertleniyoruz…

 

  1. Litera’nın gelecek planları hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

Literayı bu şartlarda daha ne kadar taşıyabilirsek…ama hayallerimiz var tabii. Daha nice uzun yıllar bu adreste klasikleşmiş ama kalitesi ile her zaman yükselerek hizmete devam edebilen bir işletme olabilmek…

 

Litera Restaurant’ın kurucusu Sn.Celal Akkök

Litera Restaurant’ın kurucusu Sn.Celal Akkök

E-mail Rezervasyon Online Rezervasyon